Rautakankikävely

Vuoden 2022

Rautakankikävelyn

MM-kisa

13.8.2022


Rautakankikävely on sauvakävelyn rautaisempi muoto, jossa kävelysauvojen tilalla ovat 6,5 kg painavat rautakanget (kuva) ja jalassa 1,5 kg painavat turvasaappaat (kuva). Kuten nimikin kertoo, kyseessä on kävely, toisen jalan pitää olla aina maassa (kuva) ja polven ojentua ns. hiipiminen johtaa ragaistukseen.  Turvallisuus syystä kävely etenee diagonaalityylillä, jolloin vastakkaisen puolen käsi ja jalka ovat samanaikaisesti edessä tai takana (kuva). KKY varaa joukkueille kanget ja saappaat. Varusteet ovat joukkueen yhteiset, ne siis vaidetaan seuraavalle viestinviejälle.

Rautakankikävelyn MM-kisa on viestikisa 3 tai 4-henkisin joukkuein. Yhtäaikaa radalla on 3 tai 4 joukkuetta, joukkuemäärästä riippuen. Kisassa on alkuerät, välierät ja loppukilpailu. Käveltävä matka on 125 m. Viestin vaihto tehdään erillisessä vaihtopilttuussa, jokainen joukkue omassaan. 

Ratatuomarit valvovat, että kävelysääntöjä noudatetaan. Tuomareilla on oikeus pysäyttää ja vaatia oikeaa rytmiä tai antaa stop and go rangaistus epäpuhtaasta kävelystä. 

Tarkemmat säännöt löytyvät tästä.


Jos haluat osallistua kisaan vuonna 2022, kokoa 3-henkinen joukkue ja ilmoittaudu ennakkoon puupponenl@gmail.com tai paikan päällä. Osallistumismaksu on 40€, jolla joukkueen jäsenet saavat myös sisäänpääsylipun. Persoonallisella pukeutumisella voit saada ilmaisen osallistumisen.

Kuvassa näkyvät keltaiset kanget ja turvasaappaat. Kuvan kävelijällä on oikeaoppinen diagonaalityyli ja ote rautakangesta, kyynärpää suorassa kulmassa. Tiukassa kisassa voi saapaskin pudota.
Kuvassa oikealla vaihtokarsina, jossa viestintuoja luovuttaa kanget ja saappaat serssvalle kävelijälle.
Kun radalla on neljä joukkuetta, voi kurvissa olla ahdasta. Turvasaappaat kuitenkin suojaavat.
Vuoden 2017 voittajajoukkue Kutomon kanki
Joukko morsiamiakin oli lähtenyt kisaamaan v. 2018

Asemanpuiston lääkäriasemalla oli v. 2018 potilaskin mukana

Tässä on video v. 2013 Rautakankikävelystä. Videolla on nähtävissä 1. Oikeaoppista kävelyä 2. Väärää rytmiä, ei diagonaalityyli, josta tuomarit pysäyttävät 3. Lähestulkoon juoksua, joka on kielletty


Rautakankikävelyn etkot


Jo useana vuonna torikauppiaan ovat järjestäneet oman karsintakilpailun Ankkalmmen torin puoleisessa päädyssä.

Tässä video torikauppiaiden karsintakisasta 9.8.2014


Perinteinen torikauppiaiden joukkueen karsintakilpailu käytiin Ankkalammin puistossa lauantaina 10.8.2019. Mallia näyttävät Isto ja Juha. Joukkueeseen pääsivät Jouni, Jarkko, Kimmo ja Juha ja varamieheksi Isto. Naisten ranking Lotta, Olga ja Asta